Wist je dat.... marshmallows:
 

*Marshmallows hun oorsprong vinden bij de oude Romeinen en Grieken. Het zag er natuurlijk niet zo uit als nu.
De marshmallowplant (ja plant!) werd gekookt met honing en genuttigd bij keelpijn en verkoudheid.
De marshmallows hadden dus een medicinale werking. Nu wordt de plant nog gebruikt in keelsnoepjes, zoals bijvoorbeeld Ricola.
 
*De marshmallow plant (Althaea officinalis) groeit op moerassige- en klei grond en dat daar dan ook de naam marsh (moeras is het Engels) vandaan komt.


 
*Het  de Fransen waren die een lekkernij ontwikkelde wat al begon te lijken op de huidige marshmallows.
Zij gebruikten geslagen eiwit, suiker en het plakkerige goedje van de plant om er pâte de guimauve van te maken, de voorloper van de  marshmallows.
Zelfs nu kun je in Franse patisserieën nog handgemaakte marshmallows vinden. Weliswaar gemaakt met gelatine en niet meer met het plantje.
 
*Het plantje begin vorige eeuw werd vervangen door gelatine en zo konden de lekkernijen op grote schaal geproduceerd worden en werd het vooral in Amerika een heel populair snoepje.
Vandaar dat wij denken dat het een heel Amerikaans product is, maar niets is minder waar.

*Het nog best een proces is om marshmallows te maken. Het suikermengsel moet gekookt worden tot 116 graden Celsius (240 graden Fahrenheit).
Dan meng je het met de gelatine en mix je het tot een fluffig mengsel. Vervolgens giet je dit in een bak en moet het nog stevig worden.
Als het mengsel klaar is, dan moet het nog bestrooid worden met poedersuiker en dan kun je er blokjes van snijden of vormpjes uitstansen.
 
(bronnen: www.ricola.com en www.culy.nl )
 

Wist je dat.... fudge:
 

*Fudge als een typisch Engels product wordt gezien maar dat dit oorspronkelijk uit Amerika komt.
 
*Het daar per toeval werd ontdekt tijdens een kookles op een college in Vasser.
Het was de bedoeling om toffees te maken maar de temperatuur was te laag en zo ontstond een zachter mengsel, ook wel fudge genoemd, wat “vergissing”  "rommeltje" of “niet echt” betekent.
 
*Het daarna veelvuldig door de Amerikanen werd gemaakt en later is overgenomen door de Engelsen.
 
(bron: www.delicious-vanilla.nl)

 

Wist je dat.... chocolade:
 

*Cacaobonen in een peul zitten die direct aan de stam van de boom groeit.Deze gewassen komen alleen voor in de landen rondom de evenaar en ieder gebied zijn eigen smaak heeft, er zijn zeker 30 smaken.
 
*De bonen een heel proces doorstaan (fermentatie, drogen, roosteren en malen) voordat het verwerkt kan worden tot chocolade.
 
*Dat er per 1-3-2018 een hele nieuwe soort op de markt is gekomen, namelijk de roze Ruby RB1, een natuurlijk gekleurde roze chocolade met een friszure fruitsmaak.
Wij vinden dat je de smaak wel kan vergelijken met frozen yoghurt, gecombineerd met een frisse frambozen- bosbessen- bramensmaak maar toch zoetig. Hou jij van yoghurt of yoghurtijs? Dan is dit zeker jouw ding!


 
*Cacao zijn oorsprong vind in Mexico in de tijd van de Maya’s en Azteken, zij dachten dat cacao je speciale krachten gaf.
Zij maakten er een bittere drank van, xocoatl genaamd. Zij zagen dit als een goddelijk drankje tegen vermoeidheid (vanwege de cafeïne in de cacaobonen).
 
 *In de 16e eeuw een Spaanse ontdekkingsreiziger de cacaobonen meebracht uit Mexico naar Europa.
Nog steeds werd de chocolade alleen gedronken, nu voegde de Spanjaarden er vanille en honing aan toe en werd het een zeer geliefd drankje aan het hof.
 
*Dit recept 25 jaar (er zijn ook verhalen dat het zelfs 100 jaar was) geheimgehouden is aan het toenmalige Spaanse hof. Het recept is uiteindelijk over Europa verspreid, maar cacao was duur en een luxeproduct en was alleen weggelegd voor de adel.
 
*Het een Nederlander was die een belangrijke ontdekking in de geschiedenis van de chocolade heeft gedaan. Hij vond uit hoe je het vet van de cacaomassa kon scheiden, ofwel hoe je cacaoboter (witte chocolade) uit chocolade (donkere chocolade) kon halen.
Zo konden er dus chocoladerepen worden gemaakt waar wij heden ten dagen nog heel erg van genieten!

(bronnen: www.callebaut.com, www.wikikids.nl en www.roberts-chocolade.nl )
 
Wist je dat....karamel:

 
* Karamel een  "vonst"  is van Arabische vrouwen in de harems, maar zij aten het niet maar gebuikte het kleverige mengsel om mee te harsen. Het werd gebruikt als beautyproduct dus.
In de 7e eeuw vielen de Arabieren India binnen en zij konden al suiker uit stengels halen.
Dit product namen de Arabieren mee en zo kwam de suiker ook naar de harams.
De dames kookte de suiker met water en zo ontstond een goedje wat op karamel lijkt..

* De Amerikanen de karamel later oppakte als snoep of om in snoep te verwerken. Omdat het product lang houdbaar is en over grote afstanden te vervoeren is, maakte het een uitstekend product om grootschalig te produceren.
Later werd er melk of room aan toegevoegd en werd het karamel saus of zachte karamelsnoepjes.

* Karamel ook wordt toegevoegd aan o.a. snoep, cola en zelfs jenever.

(bronnen: historianet.nl / Wikipedia)
                              
 
Wist je dat....algemeen:
 
* Er naast de gewone feestdagen zoals Kerst, Sinterklaas of Valentijnsdag er ook dagen zijn speciaal voor voedsel/ voedingswaren zoals chocolade of popcorn?
Hier een paar van die dagen op een rijtje:

- 19 januari = wereld popcorn dag

- 5 april = karamel dag

- 7 juli = internationale chocolade dag
Dit omdat er in 1550 voor het eerst chocolade werd geïntroduceerd in Europa.

-30 juli = cheesecake dag

- 13 september = internationale chocolade dag
Hé, maar die hadden we toch al? Ja maar deze dag is de geboortedag van Hershey, die in 1857 werd geboren. Hij was de oprichter van The Heshey Chocolate Company, die van de populaire Hershey reep.

- 26 september = nationale koffie dag
Er is ook een internationale koffie dag

- 2 oktober internationale koekjes dag

Zoals je ziet, er valt bijna altijd wat te vieren :)Volg ons op social media

    Facebook        Instagram

Contact


Need for Sweet
Fuchsiastraat 143
2565 PP Den Haag
06-23198606

Alle bedragen zijn inclusief BTW - Powered by CCV Shop software webshop

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op. Zie ons Privacy Statement.